The Frank Lloyd Wright Home and Studio

Frank Lloyd Wright bliver med god grund anset som en af de største arkitekter i historien. Men sådan har det ikke altid været. Tidligt i hans karriere kæmpede han, som de fleste arkitekter, for anerkendelse og succes. Efter noget indledende popularitet (som et resultat af skandaler og skiftende stile), blev han i høj grad ignoreret. Men geni er ukuelig. Det talent er mere end antydet i Wrights eget hjem og studie, som blev opført i 1889 og 1898.

Wright lånte 5.000 dollars af sin arbejdsgiver og mentor, Louis Sullivan, en anden stor arkitekt fra Chicago, for at bygge hjemmet. På kort tid havde han indrettet et hjem til sig selv og sin kone, og inden længe var der seks børn at opfostre. Hans karriere blomstrede, som han udviklede sin karakteristiske stil, og i 1898 var han klar til at tilføje et studie.

I studiet eksperimenterede Wright med alle aspekter af arkitektur. Resultatet: han berømtgjorde præriestilen. Den stil – lave tage, udhæng og utallige andre unikke Wright designs – udviklede sig til 125 bygninger.

Mange af disse bygninger er i Chicago. Robie House, som nu til dels bruges som kontorer af University of Chicago, er et af de fremragende eksempler.

Der er rundvisninger, der lader besøgende opleve begyndelsen af revolutionen, som Wright startede. Huset og studiet har gennemgået omfattende renovationer, og sluttede som det stod i 1909 – det sidste år Wright boede der. Restaureringen tog 13 år og kostede mere end 3 millioner dollars at gennemføre, men resultatet er åbent, så offentligheden kan nyde det.

Her er udkastrummet, tæt på husets front på anden sal, hvor Wright først udtænkte sine grundidéer. I 1895 tilføjede arkitekten et polygonalrum i den sydlige ende. Her vil du se spisestuen, som indeholder spisebord og stole, som er tidlige eksempler på en stil, som enhver Wright-fan vil genkende.

I samme år blev der udvidet yderligere til østsiden af huset, som indeholdt børnenes legerum. Vinduerne og ovenlysvinduerne er gode eksempler på Wrights brug af dagslyset, for at fuldende det indendørs design.

I den nordlige del af hjemmet tilføjede Wright studiet, som blev færdigt i 1898. Et usædvanligt eksempel på brugen af ottekantet lys er et af højdepunkterne ved et besøg. Under disse lys arbejde mesteren og hans lærlinge hårdt for at fremstille nogle af det 20. århundredes mest iøjefaldende kunstværker i træ, glas og sten.

Selvom han var upopulær, både på det personlige og det professionelle plan, i en stor del af sit liv, kom hans tidlige forpligtelse til fortræffelighed aldrig i historiebogen. Både hans liv og hans arbejde var værk af en legende. Kom og se hvor det hele begyndte.

Street View fra the Frank Lloyd Wright Home and Studio i Chicago